print

Wat dekt het aanvullend pakket?

Als aanvulling op de verplichte basiszorgverzekering, kun je ervoor kiezen om een aanvullend pakket af te sluiten. Deze aanvullende zorgverzekeringen vergoeden allerlei zorgbehandelingen die buiten het basispakket vallen, zoals tandartszorg en fysiotherapie. Je vindt hier een overzicht van een aantal veelvoorkomende behandelingen en de mogelijkheden om dit vanuit het aanvullende pakket vergoed te krijgen.

Tandarts en orthodontie

Een van de zorgsoorten die de meeste mensen jaarlijks ondergaan is tandartszorg. Het basispakket van de zorgverzekering vergoedt een aantal tandartskosten, namelijk:

 • Tandartsbehandelingen tot 18 jaar
 • Kaakchirurgie
 • Tandartszorg in bijzondere gevallen, zoals bij een aangeboren afwijking of ontwikkelingsstoornis

Alle normale tandartsbehandelingen kun je als volwassene dus alleen vergoed krijgen via de aanvullende zorgverzekering. Orthodontie wordt voor zowel kinderen als volwassenen enkel vanuit een aanvullend pakket vergoed. Deze tandartsverzekering is bij veel zorgverzekeraars een op zichzelf staand pakket en geen onderdeel van een bredere aanvullende verzekering. De vergoeding vanuit deze pakketten is meestal gebonden aan een maximumbedrag per jaar.

Bekijk hier de vergoedingen voor orthodontie tot 18.

Bekijk hier de vergoedingen voor orthodontie vanaf 18.

Geneesmiddelen

Medicijnen die worden voorgeschreven door de huisarts of behandelend arts worden vergoed vanuit het basispakket. Wel moet je hier als consument het eigen risico over betalen. Daarnaast zijn er medicijnen waarvoor een wettelijke eigen bijdrage geldt die je altijd zelf moet bijbetalen. Voor deze eigen bijdrage kun je een vergoeding krijgen vanuit de aanvullende zorgverzekering. Afhankelijk van het pakket dat je afsluit kun je hiervoor zo`n € 50,- tot € 300,- per jaar terugkrijgen.

Bekijk hier de vergoedingen voor geneesmiddelen.

Brillen en lenzen

Er zijn ontzettend veel Nederlanders die een bril of lenzen nodig hebben om goed te kunnen zien. De regelmatige bezoekjes aan de opticien die hier bijhoren zijn vaak niet goedkoop. Vanuit vele aanvullende pakketten kun je een vergoeding krijgen voor de aanschaf van een bril. Let wel op de volgende voorwaarden:

 • Je krijgt meestal een maximumbedrag uitgekeerd
 • Dit maximumbedrag geldt vaak per 2 of 3 jaar
 • Bij bepaalde opticiens krijg je van sommige zorgverzekeraar korting

De vergoeding voor brillen en lenzen is vaak niet hoog en meestal niet voldoende om tegen de premie van een aanvullend pakket op te wegen. Wanneer je ook andere vergoedingen uit het aanvullende pakket gebruikt is het echter wel een goede toevoeging.

Bekijk hier de vergoedingen voor brillen en lenzen.

Fysiotherapie

Fysiotherapie kan helpen om het herstel van je lichaam na een ongeluk, sportblessure of andere kwaaltjes te bevorderen. Er zijn dan ook veel mensen die hier weleens gebruik van moeten maken. Fysiotherapeutische behandelingen zijn niet goedkoop, maar worden vanuit de meeste aanvullende zorgverzekeringen vergoed. De vergoeding bestaat dan uit een maximaal aantal behandelingen of een maximumbedrag per jaar. Er zijn verzekeraars die 18 behandelingen vergoeden, maar ook verzekeraars die er slechts 9 vergoeden. Dit ligt het aanvullende pakket dat je afsluit. Het is dus verstandig om voordat je een aanvullend pakket kiest goed de voorwaarden te bekijken.

Bekijk hier de vergoedingen voor fysiotherapie.

Kraamzorg

Zorg rondom zwangerschap en bevalling wordt deels vanuit het basispakket en deels vanuit het aanvullende pakket vergoed. Het basispakket dekt:

 • Een 12 weken en een 20 weken echo
 • Ziekenhuiskosten rondom bevalling (zonder medische noodzaak geldt er echter een eigen bijdrage)
 • Zorg van medisch specialisten en verloskundigen
 • Een aantal dagen kraamzorg na de bevalling

Door een aanvullend pakket af te sluiten kun je onder andere ook de volgende kosten vergoed krijgen:

 • Zwangerschapscursus
 • Een vergoeding voor de eigen bijdrage die je moet betalen
 • Kinderopvang bij ziekenhuisopname
 • Voor jonge kinderen: orthodontie, brillen en stottertherapie

Een groot aantal zorgverzekeraars biedt een speciaal aanvullend pakket voor gezinnen aan, waarin de meest belangrijke dekking voor jonge kinderen aanwezig zijn.

Bekijk hier de vergoedingen voor kraamzorg.

Anticonceptie

Voor iedereen tot 21 jaar wordt anticonceptie vanuit het basispakket vergoedt, wel geldt hierop het eigen risico van € 385,- (2020) per jaar. Wanneer je 21 jaar of ouder bent moet je sowieso zelf betalen voor anticonceptie. Aangezien het medicatie en hulpmiddelen zijn waar veel mensen gebruik van maken, bieden de meeste zorgverzekeraars vanuit het aanvullende pakket een vergoeding hiervoor. De volgende voorwaarden gelden dan vaak:

 • Vrouwen krijgen een maximaal bedrag per jaar vergoed voor anticonceptiemiddelen
 • Soms krijg je als verzekerde een bepaald aantal condooms vergoed
 • Een aantal pakketten vergoeden ook het gebruik van vruchtbaarheidscomputers
 • Voor vrouwen tot 21 jaar wordt soms de eigen bijdrage vanuit het aanvullende pakket vergoed

De hoogte van de vergoeding kan sterk verschillen per pakket en het vooraf goed vergelijken wordt daarom ook aangeraden.

Bekijk hier de vergoedingen voor anticonceptie.

Alternatieve zorg

Alternatieve zorg wordt niet vanuit het basispakket vergoed, omdat de behandelingen niet wetenschappelijk aangetoond zijn en zorg op een andere manier benaderen. Alternatieve zorg en geneesmiddelen bieden veel mensen echter wel verlichting, bijvoorbeeld via de volgende behandelingen:

 • Accupunctuur
 • Homeopathische geneesmiddelen en zorg
 • Alternatieve psychologische behandelingen

Veel zorgverzekeraars bieden daarom wel een vergoeding vanuit het aanvullende pakket. Voorwaarde is wel dat de behandeling ondergaan wordt bij een erkende alternatieve genezer. Daarnaast is de vergoeding vaak maximaal een paar honderd euro per jaar en is ook de vergoeding per dag aan een maximum verbonden.

Overige vergoedingen

Veel medische behandelingen vallen onder de aanvullende zorgverzekering. Bekijk alle behandelingen en de mogelijke dekkingen vanuit de aanvullende zorgverzekering op de pagina aanvullende vergoedingen.

Deze pagina is geupdate op: 19-11-2020