print

Overstappen van zorgverzekering

De overheid past ieder jaar de samenstelling van het basispakket aan. Ook de inhoud van het aanvullende pakket wordt daarom jaarlijks aangepast. Het aanvullende pakket dat je ooit hebt afgesloten bevat daarom nu misschien wel hele andere dekkingen. Ben je bij een ander pakket beter af? Het overstappen naar een andere aanvullende zorgverzekering is niet ingewikkeld. Hieronder wordt het proces van overstappen beschreven en vind je zaken waar je op moet letten bij het overstappen.

Waarom overstappen

Een groot deel van de medische kosten wordt vergoed vanuit het aanvullende pakket. Het is daarom belangrijk dat een aanvullend pakket aansluit op jouw zorgbehoeftes. De inhoud en de prijzen van de aanvullende pakketten veranderen vaak ieder jaar. Overstappen naar een ander pakket kan er dus voor zorgen dat je een pakket krijgt dat beter bij jou past, voor een lagere prijs. Je mag bij iedere zorgverzekeraar een aanvullend pakket afsluiten, ook wanneer je het basispakket bij een andere verzekeraar hebt afgesloten.

Hoe werkt overstappen

Het overstappen naar een aanvullend pakket van een andere zorgverzekeraar is eenvoudig. Volg de volgende stappen:

  1. Kies een nieuwe aanvullende zorgverzekering.
  2. Neem contact op met de zorgverzekeraar van het nieuwe pakket en informeer naar de acceptatiecriteria.
  3. Vraag de nieuwe aanvullende zorgverzekering aan en wacht op reactie van de zorgverzekeraar.
  4. Zeg pas wanneer je geaccepteerd bent je oude aanvullende zorgverzekering op. Je kunt namelijk geweigerd worden of de acceptatie kan een tijd duren. Het opzeggen kan altijd schriftelijk, maar soms ook telefonisch of per e-mail. Ook biedt de nieuwe zorgverzekeraar soms aan om dit voor je te doen als overstapservice.

Het is natuurlijk ook mogelijk om over te stappen naar een ander aanvullend pakket van dezelfde zorgverzekeraar. In dat gevoel hoef je alleen maar contact op te nemen met de klantenservice van je huidige zorgverzekeraar. Ook dit kan echter pas nadat je contracttermijn van je oude aanvullende verzekering verstreken is.

Eerst goed vergelijken

Wanneer je wilt overstappen naar een ander aanvullend pakket is het natuurlijk belangrijk om eerst goed de mogelijkheden te bekijken. Dit doe je door aanvullende verzekeringen met elkaar en met je huidige verzekering te vergelijken. Beoordeel de verschillende pakketten op de volgende punten:

  • De hoogte van de premie
  • De hoogte van de vergoedingen
  • De voorwaarden waar je aan moet voldoen voor een vergoeding
  • Met welke zorginstellingen in de buurt zijn er contracten afgesloten

Wat er verder precies belangrijk is in een aanvullend pakket is erg persoonlijk. Bedenkt wat er in je vorige aanvullende verzekering tekort schoot en wat voor zorg je in de toekomst verwacht nodig te hebben.

Wanneer overstappen?

Voor het basispakket van de zorgverzekering kun je alleen overstappen aan het eind van ieder jaar. Deze termijn geldt voor aanvullende zorgverzekeringen niet, al stappen de meeste mensen ook voor hun aanvullende pakket op dit moment over. Bij de meeste zorgverzekeraars kun je het hele jaar door een aanvullend pakket afsluiten. Je bent echter wel aan de opzegtermijn van je oude aanvullende verzekering gebonden. De aanvullende zorgverzekering loopt per kalenderjaar, dus je kan altijd op 1 januari weer overstappen. Wil je op een bepaald moment in het jaar los van je basispakket naar een andere aanvullende verzekering overstappen? Dan kan dit bijna nooit online. Je moet dan telefonisch contact opnemen met de klantenservice van de zorgverzekeraar naar keuze.

Acceptatiecriteria en wachttijden

De overheid heeft geen zeggenschap over de samenstelling van uitvoering van aanvullende zorgverzekeringen. Zorgverzekeraars mogen daarom zelf bepalen of ze je voor het aanvullende pakket accepteren. Wanneer je overstapt naar een andere zorgverzekeraar kan het dus zo zijn dat je een vragenlijst moet invullen of soms zelfs een keuring moet ondergaan. Daarmee wordt eerst nagegaan hoe gezond je bent. Sommige zorgverzekeraars, zoals FBTO, hebben in plaats van een medische acceptatie een verplichte wachttijd van enkele maanden. Zeg daarom nooit je oude aanvullende verzekering op voordat je officieel bent geaccepteerd bij een andere verzekeraar. Anders ben je onverzekerd. Lees hier meer over de acceptatie voor de aanvullende zorgverzekering.

Deze pagina is geupdate op: 19-11-2020