print

Profiel

Er zijn verschillende redenen waarom je kunt besluiten om nu toch een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Wellicht gaat je gezondheid achteruit, ben jij je bewust geworden van de hoge kosten van medische behandelingen of wordt een bepaalde behandeling ineens niet meer vergoed door het basispakket. Wat de reden ook is, in dit artikel vind je informatie om je op weg te helpen wanneer je een aanvullende zorgverzekering wilt afsluiten. Zo wordt er uitgelegd welke eisen zorgverzekeraars mogen stellen en wanneer de beste tijd is om een aanvullend pakket af te sluiten.

Verschillende doelgroepen

Elke doelgroep heeft specifieke zorgbehoefte. Jongeren kiezen vaker de goedkoopste dekking, terwijl ouderen juist een duurdere zorgpolis nemen die veel meer dekt dan het basispakket.

Jongeren / Studenten

Wanneer je jong bent, maakt je vaak weinig zorgkosten. Voordelige zorgverzekeringen voor jongeren / studenten.

Studenten zorgverzekering

Singles / alleenstaand

Heerlijk genieten van het vrije leven? Dus ook goede dekkingen voor anticonceptie, buitenland en sporten.

Singles / alleenstaand

Stel zonder kind

Stem je zorgverzekering af op jullie persoonlijke en gezamenlijke wensen voor de toekomst. Samen goedkoper verzekerd!

Stel zonder kind

Gezinnen met kind

Aanvullende zorgverzekeringen die belangrijk zijn voor zowel als ouder en kind.

Gezinnen met kind

Ouderen / Senioren

Hoe ouder we worden, hoe meer zorg we nodig hebben. Zorg die we eerst niet nodig hadden.

Ouderen / Senioren

Goedkoopste zorgverzekering

Goed verzekerd zijn, maar zo min mogelijk betalen? Bekijk de goedkoopste aanbieders.

Goedkoopste zorgverzekering

Stappenplan aanvullende verzekering afsluiten

Wil je een aanvullend pakket nemen? Volg dan de volgende stappen om een goede verzekering af te sluiten:

 1. Stel vast wat jouw zorgbehoeften zijn, bijvoorbeeld aan de hand van voorgaande jaren en mogelijke andere zorgkosten.
 2. Vergelijk alle pakketten op deze site en bekijk wat het beste bij jou past en de beste prijs heeft.
 3. Vul het aanvraagformulier voor de aanvullende verzekering van jouw keuze naar waarheid in.
 4. Wacht op bericht van de zorgverzekeraar dat je geaccepteerd bent of dat je een extra medische keuring moet ondergaan.
 5. Lees de voorwaarden van de verzekering nog eens goed door voordat je daadwerkelijk de polis ondertekent.

Aanbod aanvullende zorgverzekeringen

Er zijn in Nederland vele aanbieders van ziektekostenverzekeringen. Al deze aanbieders hebben ook de mogelijkheid tot het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering. Meestal zijn er meerdere verschillende pakketten aanwezig bij een zorgverzekeraar. De aanvullende zorgverzekering is geen onderdeel van de Zorgverzekeringswet en dit heeft de volgende gevolgen:

 • Je bent als consument niet verplicht om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten
 • Zorgverzekeraars mogen zelf hun aanvullende pakketten samenstellen, eigen voorwaarden hanteren en zelf de prijs bepalen
 • Zorgverzekeraars mogen je weigeren of meer premie vragen aan oudere of zieke consumenten

Het is wel mogelijk om voordat je een aanvraag doet bij een zorgverzekeraar na te gaan of deze zorgverzekeraar een medische selectie hanteert. Wordt je ergens geweigerd? Je kunt dan bij een andere zorgverzekeraar een aanvraag doen.

Soorten aanvullende zorgverzekeringen

Alle aanvullende pakketten zijn verschillend qua inhoud en het is dan ook belangrijk dat je voordat je een keuze maakt goed nadenkt over je behoeftes. Vaak hebben verzekeraars pakketten variërend van een lage dekking tot een zeer hoge dekking. Daarnaast zijn er meestal nog doelgroepspecifieke pakketten zoals een gezinnen- of een ouderenpakket of een studenten zorgverzekering. Van alle pakketten kun je voordat je de verzekering afsluit (online of in de polisvoorwaarden) precies zien welke vergoedingen er geboden worden en hoeveel je dit per maand gaat kosten. Let op: bij de meeste zorgverzekeraars moet je een apart aanvullend pakket afsluiten voor tandartskosten.

Waar afsluiten?

Het is toegestaan om bij een andere zorgverzekeraar dan je basiszorgverzekering een aanvullend pakket af te sluiten en zorgverzekeraars moeten die mogelijkheid bieden. Er worden door sommige zorgverzekeraars echter wel een aantal voorwaarden gehanteerd voor het afsluiten van een los aanvullend pakket:

 • Het online aanvragen van enkel een aanvullende zorgverzekering is meestal niet mogelijk. Dit moet telefonisch of via een aanvraagformulier per post gebeuren.
 • Zorgverzekeraars mogen aanvullende voorwaarden stellen, zoals een hogere premie of strengere eisen voor acceptatie.
 • Er kan een wachttijd gehanteerd worden, waarin je wel verzekerd bent maar nog geen recht hebt op een vergoeding.

De zorgverzekeraars doen dit, omdat zij stellen dat iemand die enkel een aanvullend pakket afsluit een groter risico op vergoedingen is en omdat het meer administratief werk met zich meebrengt.

Wanneer afsluiten?

Voor de basiszorgverzekering geldt dat door de overheid bepaald wordt wanneer in het jaar dit pakket afgesloten mag worden. Dit zorgseizoen is altijd van half november t/m 31 januari. Voor de aanvullende zorgverzekering geldt deze restrictie niet en is het in principe mogelijk om het hele jaar door een extra pakket af te sluiten. Zorgverzekeraars bepalen hun precieze voorwaarden echter zelf en de regels rondom de datum van het afsluiten van een aanvullend pakket kunnen daarom verschillen per verzekeraar. Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om tussendoor een pakket af te sluiten, terwijl andere verzekeraars alleen de periode tussen half november en 31 januari hanteren. Neem wanneer je tussendoor een pakket wilt afsluiten daarom contact op met je zorgverzekeraar.

Deze pagina is geupdate op: 19-11-2020