print

Vergoeding camouflagetherapie

Een huidaandoening kan veranderingen in het pigment van je huid teweegbrengen. Een te veel of juist te weinig aan pigment zorgt voor zichtbare verkleuringen van de huid. Deze verkleuringen kunnen voor onzekerheid zorgen, vooral wanneer ze zich op een zichtbare plaats bevinden. Door middel van camouflagetherapie kunnen huidaandoeningen minder zichtbaar gemaakt worden. In dit artikel vind je meer informatie over camouflagetherapie en de mogelijkheid om dit vergoed te krijgen via de zorgverzekering.

Wat is camouflagetherapie?

Ondanks dat de naam waarschijnlijk anders doet vermoeden, is camouflagetherapie niet zozeer een therapie. Wanneer er over camouflagetherapie wordt gesproken gaat het om het aanbrengen van speciale camouflageproducten. Deze producten zijn niet schadelijk voor de huid en watervast. Wanneer een patiënt begint met camouflagetherapie is er altijd contact met een huidtherapeut. Deze helpt met het afstemmen van de kleur van de camouflageproducten op de huid van de patiënt en geeft ook aan hoe de producten aangebracht moeten worden.

Soorten kleurafwijkingen

Er zijn allerlei verschillende huidaandoeningen die kleurafwijkingen teweegbrengen. In principe zijn alle soorten geschikt voor camouflagetherapie. Denk bijvoorbeeld aan de volgende afwijkingen:

  • Wijnvlekken
  • Littekens
  • Brandwonden
  • Spataderen
  • Vitiligo

Wanneer je er zeker van wilt zijn dat jouw huidaandoening geschikt is voor de behandeling, dan kun je een vrijblijvend intakegesprek voeren met huidtherapeut.

Vergoeding camouflagetherapie

Camouflagetherapie wordt niet vergoed door de basiszorgverzekering. Wanneer je een vergoeding wilt ontvangen voor de behandeling, dan zal je hiervoor een aanvullende zorgverzekering af moeten sluiten. Niet alle aanvullende pakketten bieden een dekking en wanneer ze wel een dekking bieden moet je rekening houden met de volgende zaken:

  • De vergoeding is meestal gebonden aan een maximumbedrag per jaar
  • Sommige verzekeraars vergoeden 75% van de kosten van de behandeling en anderen 100%
  • Er wordt alleen vergoed wanneer de behandeling plaatsvindt door een erkende en gecontracteerde therapeut

De vergoeding geldt bijna altijd voor beide onderdelen van de behandeling samen, zowel het contact met de therapeut als de camouflagemiddelen. Wanneer de sessie met de therapeut bijvoorbeeld € 75,. kost en je budget is € 300,-, dan heb je nog € 225,- over om te besteden aan camouflagemiddelen.

Budget huidtherapieën

Een aantal verzekeraars heeft in het aanvullende pakket een budget huidtherapieën (of een soortgelijke naam) opgenomen. Dit houdt in dat er een bepaald budget is waar alle huidbehandelingen (meestal acnetherapie, ontharen in het gezicht en camouflagetherapie) onder vallen. Zowel camouflagetherapie als bijvoorbeeld acnetherapie krijg je dan vergoed uit een gezamenlijk potje van bijvoorbeeld € 300,-. Kijk voor de voorwaarden van jouw zorgverzekeraar in de verzekeringspolis.

Voorbeelden aanvullende pakketten

Om erachter te komen wat er nu precies vergoed wordt, hebben wij een aantal zorgverzekeraars met een vergoeding voor camouflagetherapie in het pakket op een rij gezet.

Vergoedingen camouflagetherapie

Let op: Alle vergoedingen in de tabel zijn van toepassing wanneer u naar een gecontracteerde zorginstelling gaat. Gaat u naar een zorgverlener waar de zorgverzekeraar andere afspraken mee gemaakt heeft, dan kan de dekking anders uitvallen.

Bovengenoemde premies kunnen afwijken van de daadwerkelijke kosten. Controleer altijd de meest recente voorwaarden en premie voordat u een zorgverzekering afsluit.

Deze pagina is geupdate op: 14-10-2020