print

Vergoeding fysiotherapie

Wanneer u het lichaam goed bekijkt, ziet u dat het echt gemaakt is om te bewegen. Door middel van onze benen en voeten kunnen wij lopen en klimmen. Met onze armen en handen kunnen wij dingen vastpakken en optillen. Wij kunnen ons lichaam trainen om tot het uiterste te gaan, door bijvoorbeeld te zwemmen of hardlopen. Het is belangrijk om het goed te verzorgen wanneer u door een ongeval of ziekte te maken hebt met beperkingen. Een fysiotherapeut kan u helpen bij het herstel.

Vergoedingen Fysiotherapie

Wat is fysiotherapie precies?

Fysiotherapie een verzamelnaam voor methoden waarmee een medisch specialist klachten op het gebied van beweging behandelt. Wanneer u dus beperkingen ervaart door problemen met uw spieren, pezen, zenuwen en gewrichten, kan het noodzakelijk zijn om een behandeling bij een fysiotherapeut te starten. Deze specialist zal samen met u een plan opstellen om de functie van uw lichaam zoveel mogelijk te herstellen. De manier waarop een therapie is samengesteld verschilt per persoon. Iedereen ervaart een klacht op een andere manier. Daarnaast reageert niet elk lichaam even goed op een behandeling. Hierdoor is het noodzakelijk dat de fysiotherapeut een volledig beeld heeft van uw klacht(en) en hoe u zich hierbij voelt. Aan de hand daarvan kunt u aan de slag met uw herstel. Daarnaast krijgt u ook advies over hoe u toekomstige klachten kunt voorkomen.

Welke fysiotherapie is geschikt voor mij?

Afhankelijk van de oorzaak en aard van uw klacht(en) kan er gekozen worden voor gespecialiseerde vormen van fysiotherapie. Zo is er in principe voor elke aandoening een geschikte behandeling ontwikkeld. Hierbij kan er over het algemeen onderscheid worden gemaakt tussen fysiotherapie om klachten te verhelpen zoals hernia, whiplash of versleten knieën en fysiotherapie als onderdeel van revalidatie, bijvoorbeeld na een operatie. Hieronder staan enkele soorten fysiotherapie beschreven:

 • Bedrijfs- of Arbeidsfysiotherapie: Dit is specifiek voor klachten en blessures die u hebt opgelopen tijdens uw werk. De therapeut zal naast behandeling ook kijken in hoeverre uw werk(plek) aangepast kan worden om verdere klachten in de toekomst te voorkomen.
 • Sportfysiotherapie: Deze behandelingen zijn gericht op blessures die zijn ontstaan tijdens het sporten. Een sportfysiotherapeut behandelt niet alleen klachten, maar kan ook voorlichting geven om verantwoord te blijven bewegen.
 • Psychosomatische fysiotherapie: Wanneer u door emotie of stress fysieke klachten ervaart, kan het verstandig zijn om een behandeling te starten. De therapeut zal dan met u samenwerken om uw geestelijk sterker te maken zodat u zich ook fysiek lekkerder voelt.
 • Geriatriefysiotherapie: Wanneer u door ouderdom en andere kwalen zoals Parkinson of dementie minder soepel kunt bewegen, kan er gekozen worden voor een behandeling. De therapeut zal u dan helpen omgaan met uw nieuwe situatie.

Hebt u twijfels of een fysiotherapeutische behandeling geschikt is voor het behandelen van uw klachten? Neem dan contact op met uw huisarts, fysiotherapeut of ander medisch specialist. Zij kunnen met u bespreken wat de beste manier is om u verder te helpen.

TIP: U kunt ook gebruik maken van een fysiotherapeut bij plotselinge klachten. Meestal zal de specialist u een passend advies geven om uw herstel te bevorderen. In sommige gevallen kunt u doorverwezen worden naar uw huisarts.

Vergoedingen fysiotherapie basisverzekering

Aan een vergoeding van fysiotherapie vanuit de basisverzekering zijn verschillende voorwaarden verbonden. Afhankelijk van uw leeftijd, de aard van uw klachten en welke therapie u gebruikt kunt u een volledige of gedeeltelijke vergoeding ontvangen. Zo wordt fysiotherapie volledig gedekt door de zorgverzekeraars wanneer het een noodzakelijk onderdeel is van uw herstel in het ziekenhuis. Let wel goed op dat u eerst uw verplichte eigen risico (385 euro) volledig betaald moet hebben voordat u in aanmerking komt voor enige vergoeding! Andere punten waar u rekening mee moet houden zijn:

 • Minderjarigen (onder 18 jaar): U kunt de zorgkosten van uw kind volledig vergoed krijgen wanneer er sprake is van een chronische aandoening. Voor meer informatie over welke aandoeningen hieronder vallen, kunt u terecht bij uw zorgverzekeraar of fysiotherapeut. Wanneer de klachten niet chronisch zijn, komt u in aanmerking voor volledige vergoeding van de eerste 9 behandelingen. Wanneer de klachten daarna nog niet zijn verholpen, mag uw verzekeraar maximaal 9 extra behandelingen volledig vergoeden.
 • Volwassenen: Wanneer u een chronische aandoening hebt waarbij fysiotherapie noodzakelijk is, zal uw zorgverzekeraar overgaan tot vergoeding van uw zorgkosten nadat u de eerste 20 behandelingen zelf hebt betaald. Deze vorm van vergoeding geldt per aandoening, niet per jaar. Voor meer informatie over welke aandoeningen hieronder vallen, kunt u terecht bij uw zorgverzekeraar of fysiotherapeut. Wanneer u geen chronische klachten hebt, komt u niet in aanmerking voor vergoeding tenzij u gebruik maakt van aanvullende pakketten.
 • Oefentherapie: Dit is een vorm van fysiotherapie gericht op het bewust worden van goede gewoontes qua bewegen. Wanneer u als volwassene last hebt van artrose in uw heup of knie, zal uw zorgverzekeraar de kosten voor de eerste 12 behandelingen van dat jaar volledig dekken. Voor zogenaamde ‘etalagebenen’, waarbij u pijn in de benen ervaart door te nauwe aderen, komt u in aanmerking voor de volledige vergoeding van de eerste 37 behandelingen van dat jaar.
 • Bekkenfysiotherapie: Dit zijn behandelingen gespecialiseerd op klachten zoals urineverlies of pijn tijdens het vrijen. Hierbij ligt de focus op het trainen van de spieren bij uw bekkenbodem. Bij urineverlies krijgt u de eerste 9 behandelingen eenmalig volledig vergoed vanuit de basisverzekering.

TIP: Er zijn geen wettelijke, afgesproken prijzen voor behandelingen. Elke fysiotherapeut moet zelf duidelijk aangeven wat de kosten zijn. Laat u dus goed informeren voordat u met uw behandelingen begint. Vergelijk ook gerust de kosten tussen verschillende therapeuten!

Vergoedingen fysiotherapie aanvullende verzekeringen

Wanneer u geen chronische klachten heeft, bent u voor vergoeding van uw zorgkosten aangewezen op de aanvullende pakketten van zorgverzekeraars. Hiervoor hoeft u niet eerst gebruik te maken van het eigen risico. Verder kunt u nadenken over de volgende zaken:

 • De meeste verzekeraars vergoeden een maximum aantal behandelingen per jaar. Het aantal hangt af van het pakket dat u afneemt.
 • Enkele verzekeraars hebben een vastgesteld bedrag dat u per jaar kan besteden aan fysiotherapie.
 • Bij sommige pakketten of wanneer u een chronische aandoening hebt, zal uw zorgverzekeraar om een medische verklaring vragen van uw specialist.
 • Het is belangrijk om in de gaten te houden dat hoe hoger de vergoeding is die u kiest, hoe hoger de premie (het maandbedrag) zal zijn.

TIP: Hoewel u geen verwijzing nodig hebt om gebruik te kunnen maken van een fysiotherapeut, kan het voordelig zijn om te zien of deze een contract heeft afgesloten met uw zorgverzekeraar. Wanneer dit niet het geval is, dan bestaat de kans dat de hoogte van de vergoeding lager zal zijn.

Deze pagina is geupdate op: 19-11-2020